اگر موهایتان نازک شده و یا با مشکل ریزش مو دست و پنجه نرم میکنید، ممکن است به این دلیل باشد که زینک در رژیم غذاییتان زیاد است. مطالعات زیادی انجام شده است که نشان میدهد چگونه مصرف زینک بیش از حد میتواند منجر به ریزش مو و مسائل دیگر شود. اگر چه بدن ما نیاز به مقدار مشخصی زینک در رژیم غذایی دارد، اما با مصرف بیش از حد زینک مشکلات زیادی از جمله ریزش مو ایجاد میشود. اگر میخواهید در مورد نحوه مصرف زینک برای مو، خواص زینک و عوارض زینک بیشتر بدانید، مطالعه این مقاله از وبسایت الارو را از دست ندهید.
خواص زینک برای بدن بسیار هستند. زینک (Zinc) یک عنصر بسیار کمیاب در بدن انسان است، اما وجود آن برای انجام فرآیندهای بیوشیمیایی در بدن لازم است. برخی از فرآیندهای شیمیایی ضروری وابسته به زینک در بدن عبارتند از: سنتز پروتئینها، تولید مثل سلولی، تولید و حفظ سطح هورمون، جذب ویتامینها و سایر مواد معدنی.
هنگامی که مقدار سطح زینک در بدن کافی نباشد، فعالیتهای متابولیکی به خوبی صورت نمیگیرد و حالت کمبود زینک اتفاق میافتد.
کمبود زینک نوعی کمبود مواد مغذی است که معمولا بر اثر سوء تغذیه یا سوء جذب عنصر زینک ایجاد میشود. همچنین این حالت میتواند در اثر ابتلا به برخی بیماریها مانند اسهال، بیماری کلیوی، بیماری مزمن کبدی، کم خونی داسی شکل، دیابت، سرطان و یا حتی بعد از انجام عمل جراحی اسلیو ایجاد شود.
حتی بروز آکنه شدید نیز ممکن است در اثر کمبود روی اتفاق بیفتد. در صورت تداوم کمبود روی در بدن ممکن است فرد دچار اختلالاتی از جمله بیاشتهایی و سایر اختلالات اشتها، کاهش وزن، طاسی، اختلال در مهارتهای حرکتی و عملکردهای شناختی در کودکان، ذاتالریه، دیسمنوره و بارداریهای خطرناک در زنان باردار شود.
گروه سنی از افراد که بیشتر مستعد کمبود زینک هستند، بیشتر شامل افراد مسن، افراد بی اشتها، الکلیها، کسانی که رژیمهای غذایی محدود دارند و مبتلایان به بیماریهایی مانند کرون و سلیاک هستند.
برای بالا بردن سطح زینک خون در بدن، باید یا رژیم غذایی مناسبی سرشار از مواد معدنی و زینک داشت و یا اینکه از قرصهای مکمل زینک نظیر قرص زینک اکساید یا زینک پلاس استفاده کرد، اما استفاده زیاد و کنترل نشده انواع قرص زینک در بدن نیز عوارضی دارد که برای جلوگیری از بروز عوارض قرص زینک پلاس حتما باید مقدار و نحوه استفاده از آن توسط پزشک صورت بگیرد.
همان طور که کمبود زینک میتواند باعث ریزش مو شود، وجود زینک اضافی در بدن نیز میتواند باعث ریزش مو و عوارض زینک شود. سطوح بالای روی در بدن نه تنها جذب سایر مواد معدنی ضروری مانند منیزیم و آهن را مختل میکند، بلکه باعث تولید تستوسترون نیز میشود. در واقع اینها جزئی از عوارض زینک هستند. سطوح بالای تستوسترون همراه با سایر عدم تعادل هورمونی منجر به نازک شدن مو و در نهایت ریزش مو میشود.
از سوی دیگر، کمبود آهن یکی از علل شناخته شده ریزش مو است. بنابراین، همانطور که کمبود زینک باعث ریزش مو از مسیرهای متعدد میشود، روی اضافی نیز در بدن ایجاد میشود. به نوعی این خبر خوبی است، زیرا به این معنی است که زینک برای رشد فولیکولهای مو بسیار مهم است. گزارش شده است که دوزهای بالای روی هر دو مرحله آناژن و کاتاژن رشد مو را مهار میکند. پس جدا در نظر گرفتن خواص زینک برای بدن مواظب عوارض زینک برای بدن باشید.
اگر در شرایطی مقدار زینک در بدن کافی نباشد، باید از مکملهای زینک نظیر قرص زینک اکساید استفاده کرد. قرصهای زینک اکساید در انواع و برندهای مختلف در بازار موجود است که البته باید به تجویز پزشک صورت گیرد.
خواص زینک برای مو بسیار است. به همین دلیل مصرف غذاهای سر شار از زینک و انواع مکمل زینک نظیر انواع قرص زینک توصیه می شود. قرص zincovit-c نیز یکی از انواع قرص زینک موجود در بازار است که به صورت جویدنی مصرف میشد. این قرص حاوی ویتامین C و زینک است که موجب تقویت موها و تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرماخوردگی میشود.
برای اینکه ریزش موها از طریق خوردن قرص زینک اکساید برطرف شود، باید روزانه ۴۰ میلی گرم زینک مصرف شود. قرص زینک اکساید نباید با معده خالی مصرف شود. بنابراین اگر بخواهید این مقدار را در وعدههای غذاییتان بگنجانید، باید دو دوز بیست گرمی از آن را صبح و شب میل نمایید. البته میتوانید این مقدار را بعد از شام میل کنید. در این صورت دچار افزایش اشتها نیز نمیشوید. البته یکی دیگر از اقداماتی که میتوانید برای از بین بردن ریزش مو انجام دهید، استفاده از محصولات مناسب مراقبت از مو نظیر انواع شامپو متناسب با نوع مو، ماسک مو و سرم مو و… است.
همانطور که پیشتر نیز گفتیم، مصرف زینک به مقدار مناسب باعث رشد موها، ناخن، ترمیم پوست، تقویت سیستم ایمنی بدن و… میشود، اما در صورت استفاده نادرست و به مقدار زیاد عوارض زینک برای بدن به وجود میآید.
عوارض زینک هنگام مصرف بیش از اندازه زینک عبارتند از:
مصرف قرص زینک برای مو علاوه بر تقویت موها ممکن است منجر به رویش موهای زائد نیز شود. البته اگر دوزهای کافی توسط پزشک متخصص تغذیه تجویز شود، کمتر این مورد پیش میآید.