شاید تا به حال از گیاه رزماری استفاده نکرده باشید و یا حتی اسم آن را نیز نشنیده باشید. رزماری گیاهی همیشه سبز و بومی مناطق مدیترانه است. از گیاه رزماری به عنوان چاشنی آشپزی، اسانس خوشبوکننده، برطرفکننده دردهای عضلانی، ضد اسپاسم، ضد احتقان و… استفاده میشود. در ادامه این مقاله از الارو خواص روغن رزماری را بخوانید.
گیاه رزماری متعلق به خانواده Lamiaceae یا نعناع است که در کنار بسیاری از گیاهان دیگر مانند پونه کوهی، آویشن، ریحان و اسطوخودوس در این گروه قرار میگیرد. این گیاه نه تنها در آشپزی کاربردهای فراوانی دارد، بلکه از آن استفاده دارویی نیز میشود. اگر میخواهید در مورد خواص رزماری و کاربردهای آن بیشتر بدانید، این مقاله را از دست ندهید.
گیاه رزماری که معمولا به صورت سبزی خشک و یا عصاره پودری تهیه میشود، فواید بسیاری دارد که در ادامه مطالب به یکایک آنها اشاره خواهیم کرد. رزماری به دلیل خواص دارویی فراوانی که دارد، مورد توجه بسیاری از افراد خصوصا حکیمان طب سنتی است.
از گیاه رزماری در طب سنتی، برای کاهش درد عضلانی، بهبود حافظه، تقویت گردش خون، سیستم ایمنی و تقویت رشد مو استفاده میشود. رزماری منبع خوبی از آهن، کلسیم و ویتامین B6 است. از زمانهای قدیم تاکنون این گیاه به دلیل خواص دارویی که دارد، مورد استقبال طب سنتی و حکیمان و فرهیختگان بوده است.
رزماری با دارا بودن خواص ضد میکروبی، یکی از داروهای موثر برای درمان سرفه، علائم سرماخوردگی، عفونت دستگاه تنفسی و برونشیت است. این گیاه که حاوی مادهای به نام کارنوزول است، ضد سرطان بوده و در جلوگیری از ابتلا به سرطان ریه نقش اساسی دارد.
یکی از خواص مهم گیاه رزماری افزایش چربی سوزی در بدن است. به همین دلیل رزماری خاصیت ضد لاغری داشته و مصرف آن به صورت دمنوش رزماری در بیشتر رژیمهای لاغری توصیه شده است.
از آنجایی که گیاه رزماری خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونی کننده دارد، برای رحم بسیار مفید است. در واقع عفونتهای رحمی با استفاده از پماد رزماری و یا شستشو با دمنوش رزماری بهبود پیدا میکند.
یکی دیگر از خاصیتهای اصلی رزماری، سم زدایی از بدن است. البته به منظور رفع نارسایی کبدی و همچنین سم زدایی کامل از بدن، از جوشانده رزماری به صورت ناشتا یک روز در میان استفاده میشود.
گیاه رزماری با خواص ضد باکتریایی که دارد، به راحتی علائم سرماخوردگی و عفونتهای گوش و حلق و بینی را تسکین میدهد. در واقع این گیاه ضد سرفهای بسیار قوی است.
از آنجایی که گیاه رزماری مملو از فلاوونوئیدها و سینئول است، برای درمان باد معده، اسهال، درد شکم، نفخ، دل درد و یبوست بسیار مفید است. با مصرف روزانه گیاه رزماری میتوان علائم یبوست و مشکلات معده را به کل رفع کرد.
همان طور که گفتیم فواید رزماری بسیار زیاد هستند، اما در این میان خاصیت ضد سرطانی رزماری بیشتر از سایر فواید این گیاه به چشم میخورد. البته این گیاه در بین مردان نیز باعث جلوگیری از سرطان پروستات میشود.
رزماری طبعی گرم دارد و به همین دلیل برای کاهش دردهای عضلانی و روماتیسم نیز بسیار مؤثر است. البته از عطر این گیاه میتوان به عنوان طعم دهنده به غذا استفاده کرد.
روغن رزماری دقیقا مانند گیاه رزماری خواص درمانی زیادی دارد. روغن رزماری خالص، تقویتکننده مو است و کمک میکند که موهایی پرپشت و سالم داشته باشید. البته خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی این روغن باعث پیشگیری از ریزش مو و درمان شوره سر میشود.
گیاه رزماری خاصیت روشن کنندگی پوست و البته چربی زدایی از پوست را دارد. این گیاه خاصیت پاک کنندگی قوی داشته وحاوی ویتامینهای مغذی برای پوست است. رزماری برای پوست بسیار مفید و البته تقویتکننده است.
همان طور که پیشتر نیز عنوان کردیم، روغن رزماری اصل خاصیت ضد التهابی دارد. به همین دلیل برای کاهش دردهای عضلانی و درمان دردهای روماتیسم نیز موثر است.
روغن خالص رزماری برای ابرو خاصیت تقویت کنندگی دارد. قطره رزماری یکی از پرکاربردترین قطرههای پرپشتکننده ابرو است.
روغن رزماری برای مو بسیار موثر است. این گیاه با خاصیت تقویت کنندگی موها باعث افزایش رشد موها و همچنین تقویت آنها میشود. البته از شامپو با عصاره رزماری نیز میتوان برای تقویت موها و همچنین رفع چربی سر استفاده کرد. شامپو اولترا نوریش الارو نیز حاوی عصاره رزماری است. اطلاعات این شامپو را در صفحه محصولی آن ببینید.
خواص روغن رزماری برای مو را در این مقاله مطالعه کنید.
دقیقا مانند مو، روغن رزماری برای تقویت ریش نیز موثر است. اگر به هر دلیلی دچار ریزش و یا کم پشتی ریش خود هستید، میتوانید از روغن رزماری برای پرپشت شدن ریشهایتان استفاده کنید.
خاصیت تقویت کنندگی رزماری برای مژه، ابرو، مو و… اثبات شده است. اگر دوست دارید که مژههایی زیبا و البته پرپشت داشته باشید، باید هر شب روغن رزماری را روی مژههای خود بمالید.
جوشانده گیاه رزماری و یا روغن رزماری در طب سنتی مصارف بسیاری دارد. از شکلهای مختلف رزماری در طب سنتی برای درمان بیماریهای مختلفی استفاده میشود.
گیاه رزماری در شکلهای پودر سبزی خشک، روغن رزماری، دم کرده رزماری، جوشانده رزماری، ماسک رزماری، شامپو رزماری، کرم رزماری، پماد رزماری و… یافت میشود که البته هر کدام از انواع رزماری مصارف گوناگونی دارند.
برای درست کردن روغن رزماری، کافیست که سه یا چهار قاشق رزماری خشک شده را با چهار قاشق روغن زیتون ترکیب کرد و اجازه داد تا چند ساعتی و یا حتی بیست و چهار ساعت استراحت کند. بدین ترتیب روغن رزماری شما آماده است.
به دلیل اینکه گیاه رزماری شرایط رشد نرمال و البته راحتی دارد، این گیاه به وفور در طبیعت یافت میشود. به همین دلیل قیمت رزماری خیلی گران نیست و میتوان از آن در همه موارد ذکر شده با کمترین هزینه استفاده کرد.
اگرچه گیاه رزماری خواص بسیاری دارد، اما مصرف بیرویه آن ممکن است باعث عوارضی مانند استفراغ، اسپاسمهای شدید، بیهوشی، ورم ریه و حتی در موارد شدیدتر سقط جنین شود.
1 Comment
سلام.ممنونم از مطالب بسیار جالبتون.واقعا عالی بود .ممنون