بیماری پسوریازیس یک بیماری پوستی است که بسیاری از اعضای بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. امروزه نه تنها انواع مختلف پسوریازیس کشف شده است، بلکه خود این بیماری هم از شرایط پیچیدهای برخوردار است. بیماری پسوریازیس میتواند زندگی انسان را با مشکلات بسیاری درگیر کند و آن را کاملاً تحت شعاع خود قرار دهد.
این بیماری در اغلب موارد بر شرایط روحی و روانی بیماران هم تأثیر میگذارد و باعث افسردگی ایشان میشود. در این مقاله تلاش شده تا اطلاعات مفیدی در رابطه با این بیماری ارائه گردد، با مطالعه این مطالب میتوانید با برخی از مهمترین مشکلات ناشی از این بیماری پوستی آشنا شوید.
پسوریازیس یک بیماری التهابی مزمن خودایمنی است که اغلب به صورت یک شرایط پوستی ظاهر میشود. به عبارت دیگر، یک بیماری پوستی است که به سرعت چرخه زندگی سلولهای پوست را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری باعث میشود سلولها به سرعت بر روی سطح پوست تشکیل شوند. این افزایش تعداد سلولهای پوستی باعث تشکیل پوستهها و لکههای قرمز میشوند که با خارش زیاد و گاهی درد همراه است.
پسوریازیس یک بیماری مزمن است که علائم آن موقتی است و گاهی ممکن است محو شوند. هدف اصلی از درمان، توقف رشد سریع سلولهای پوست است. در حال حاضر درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد، اما شما میتوانید به خوبی علائم بیماری را کنترل نمایید.
تغییرات در سبک زندگی مانند مرطوب کردن پوست، ترک سیگار و مدیریت استرس میتواند به کنترل این بیماری کمک کند. جلوگیری از آسیبهای پوستی و مصرف مقدار کافی ویتامین D نیز نقش مهمی در مدیریت و کنترل علائم این بیماری پوستی ایفا میکنند.
علت اصلی این بیماری پوستی هنوز کاملاً شناسایی نشده است، اما شواهد و مدارک حاکی از آن است که این بیماری مربوط به یک مشکل خودایمنی در سلولهای T شکل و سایر گلبولهای سفید در بدن است. سلولهای T شکل در حال عادی در سرتاسر بدن حرکت کرده و از بدن در برابر ذرات خارجی مانند ویروسها و باکتریها دفاع میکنند.
در بیماری پسوریازیس، سلولهای T شکل به اشتباه به سلولهای سالم پوست حمله میکنند و باعث افزایش تولید سلولهای سالم پوست شده و در نتیجه باعث آسیب به پوست خواهند شد. محققان اعتقاد دارند عوامل ژنتیکی و محیطی نقش مهمی در ایجاد این بیماری پوستی ایفا میکنند.
علائم و نشانههای این بیماری برای هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. از علائم و نشانههای شایع این بیماری پوستی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیشتر انواع بیماری پسوریازیس دارای چرخه رشد هستند، این چرخه از چند هفته تا چند ماه به اوج میرسد و سپس برای یک دوره زمانی خاص فروکش میکند و یا حتی به طور کامل بهبود مییابد. در اینجا چند مورد از انواع این نوع بیماری را به شما معرفی خواهیم کرد:
شایعترین نوع از این بیماری پوستی، پسوریازیس پلاکی است، در اثر این بیماری پلاکهای قرمز، متورم و خشک روی پوست با پوستههای خاکستری رنگ پوشیده میشود.
این نوع از بیماری پسوریازیس میتواند بر ناخنهای انگشتان دست و پا تأثیر گذارد، این بیماری باعث چاله چاله شدن، رشد غیرطبیعی و تغییر رنگ ناخنها میشود.
این بیماری پوستی اساساً در کودکان و نوجوانان ظاهر میشود. عفونتهای باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی باعث تحریک این بیماری خواهد شد.
این نوع از پسوریازیس بر پوست زیر بغل، کشاله ران، زیر سینه و اندامهای تناسلی تأثیر میگذارد. پسوریازیس معکوس باعث لکههای صاف قرمز رنگ میشود و التهاب پوست در زمان عرق کردن و سایش وخیمتر میشود. عفونت قارچی باعث تحریک این بیماری پوستی خواهد شد.
پسوریازیس آرتریت علاوه بر اینکه باعث التهاب و پوسته پوسته شدن سطح پوست میشود، باعث التهاب و درد در مفاصل هم میشود. گاهی علائم التهاب در مفاصل ابتدا ظاهر شده، گاهی هم تنها از طریق تغییر رنگ ناخنها قابل مشاهده است.
اگر شما مبتلا به این بیماری هستید شما در معرض خطر ابتلا به بیماریهای خاصی قرار دارید، مهمترین عوارض پسوریازیس عبارتند از:
یکی از مهمترین عوارض پسوریازیس است که منجر به صدمه دیدن مفاصل و اختلال در عملکرد برخی از مفاصل میشود و در نتیجه باعث ضعیف شدن مفاصل خواهد شد.
برخی مشکلات خاص چشمی مانند ورم ملتحمه، بفاریت یا التهاب پلک و یوئیت یا التهاب بافت میانی چشم در افراد مبتلا به این بیماری پوستی شایعتر است.
افراد مبتلا به بیماری پسوریازیس به ویژه افرادی که به نوع حاد این بیماری مبتلا شدهاند بیشتر در معرض اضافه وزن و دیابت نوع ۲ قرار دارند. دلیل اصلی این مسئله میزان کمتر فعالیت بدنی در این افراد است.
افراد مبتلا با مسئله افزایش غیرطبیعی فشار خون مواجه هستند.
ریسک بیماریهای قلبی عروقی در افراد مبتلا به این بیماری پوستی دو برابر بالاتر از سایرین است. این بیماری و درمانهای متناسب با آن باعث افزایش ریسک نامنظمی ضربان قلب، سکته مغزی، کلسترول بالا و تصلب شریان میشود.
بیماری سلیاک، اسکلروزیس و بیماری التهابی روده یا بیماری کرون از جمله عوارض پسوریازیس به شمار میروند.
پسوریازیس متوسط تا شدید ارتباط مستقیم با ریسک بالاتر ابتلا به بیماریهای کلیوی دارد.
یکی از شایعترین عوارض پسوریازیس افسردگی پس از بیماری است. این بیماری پوستی قادر است به نحوی قابل توجه بر کیفیت زندکی تأثیر گذارد و مانع حضور بیمار در اجتماع گردد.
پسوریازیس یک بیماری پوستی پیچیده است که از عوارض مختلفی هم برخوردار میباشد. با شرح دقیق علائم مشهود روی پوست و مشکلات حاصل از این بیماری برای پزشک، درمان مناسبتری را دریافت خواهید کرد و علائم سریعتر محو خواهند شد. درمانهای موجود به کاهش بسیاری از علائم و عوارض حاصل از این بیماری پوستی کمک خواهد کرد. بهترین کار برای بهبودی ادامه درمان به صورت منظم است.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]