سویا نوعی لوبیا است که برخی از مردم آن را لوبیای ژاپنی مینامند. سویا در قرن نوزدهم به آمریکا برده شد و ابتدا آن را از نظر غذایی دومین و سپس اولین پروتئین شناختند. مصرف سویا خواص و فواید بسیاری دارد به همین دلیل بسیاری از اهالی چین این ماده را از هزاران سال پیش از نظر غذایی به نوعی شبیه به نیروی خانه میدانستند. همانطور که میدانید دانه سویا را به شکلهای مختلف مصرف میکنند. بو داده، نمکی و جوشیده. دانه و یا عصاره سویا در مقایسه با حبوبات دیگر دارای مقدار زیادی پروتئین شبیه سفیده تخم مرغ و شیر است و مقدار پروتئین آن بیشتر از گوشت گاو و گوسفند، و کلسیم آن بیشتر از شیر گاو است و میتواند به عنوان جایگزین گوشت باشد.
سویا کم چرب و کم کالری است و منبع غنی از پروتئین، فیبر و بسیاری دیگر از ویتامینها و مواد معدنی ضروری است. خوب است بدانید دانه سویا جزء حبوبات و از خانواده نخود است که امروزه اصلیترین ماده غذایی دنیاست. سویا بهصورت روغن، شیر، توفو و پروتئین سویا نیز فرآوری میشود. از جمله خواص و فواید سویا میتوان به کمک به کاهش وزن، جلوگیری از سرطان پروستات و سینه، کمک به افزایش هوش و تقویت سیستم ایمنی بدن و بافت و اندام ها و… اشاره کرد.
دانه سویا آجیلی یا به عبارت دیگر سویا برشته، پروتئین کاملی دارد و به عنوان بهترین آجیلها و خوراکیهای گیاهی است. امروزه خواص و فواید سویا آجیلی دیگر بر کسی پوشیده نیست و منجر میشود تا ورزشکاران رژیم غذایی غنیتر و سالمتری داشته باشند. همچنین سویا آجیلی منبع مهم پروتئین برای بسیاری از افراد به ویژه کسانی است که از رژیم گیاهخواری پیروی میکنند. با مصرف این ماده تمام آمینواسیدهای اساسی مورد نیاز بدن انسان تامین میشود و میتوان آن را به تنهایی یا در مخلوط آجیل مصرف نمود.
سویا آجیلی از نظر بافت و طعم، تقریبا مشابه بادام زمینی است. اما چربی بسیار کمتر و پروتئین بیشتری نسبت به بادام زمینی دارد و در طعمهای مختلف مانند نمک یا پاپریکا به فروش میرسد. کالری این ماده در هر ۱۰۰ گرم، حدود ۱۴۱ کیلو کالری است و میتواند با نرم کردن سلولهای قرمز خون و تحریک خون رسانی به گوش انسان، به شنوایی بهتر انسان کمک کند و با دارا بودن کلسیم و ویتامین D، خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش دهد. این ماده همچنین از سرطان سینه و پروستات نیز جلوگیری میکند.
عصاره سویا همچنین باعث کاهش اشتها شده و به لاغری کمک میکند، اما اگر در مصرفش زیاده روی شود باعث چاقی میگردد. در نهایت میتوان گفت که آجیل سویا سرشار از مواد مغذی است و برای کودکان ضروری است، چرا که علاوه بر تقویت عضلات و استخوانها، هوش را نیز افزایش میدهد.
نوزادانی که علاوه بر غذای کمکی هنوز وابسته به شیر مادر هستند، به دلیل ترکیب فیتوشیمیایی پیچیده موجود در روغن عصاره سویا، معمولا به مشتقات سویا حساسیت دارند. این نوزادان وقتی که با محصولات شیر فرآوری شده تغذیه میشوند، حتی اگر مشتقات سویا را به صورت پودری مصرف کنند، سبب حالت تهوع و تب در آنها میشود.
کودکان در مراحل رشد نیز نسبت به هورمونهایی مانند استروژن حساستر هستند. بنابراین اگرچه بر هم خوردن تعادل هورمونی کوکان خطر آفرین است، اما مشکل بهداشتی خاصی در کودک ایجاد نمیکند. در هر صورت بهتر است کودکان کمتر سویا مصرف کنند.
همزمان با افزایش سن و از دست رفتن هورمون استروژن، پوست خاصیت کشسانی خود را از دست میدهد. بنابراین مصرف انواع فرآوردههای سویا در رژیم غذایی و یا استفاده از عصاره سویا، حکم تزریق استروژن به پوست را ایفا میکند و از ایجاد چین و چروک پوست جلوگیری میکند.
ناگفته نماند که روغن سویا نه تنها برای پیشگیری از برخی بیماریها و حفظ سلامت اندامهای داخلی مناسب است، بلکه با به ارمغان آوردن سلامتی برای پوست، ناخن و مو باعث بهبود عملکرد بدن می شود که در ادامه به بررسی بیشتر خواص و فواید سویا بر روی بدن میپردازیم.
با افزایش سن و از دست دادن هورمون استروژن، پوست خاصیت کشسانی خود را از دست میدهد. مصرف و خوردن سویا حکم تزریق استروژن به پوست را دارد و چین و چروک و خطوط عمیق در پوست را به تعویق میاندازد و کاهش میدهد. همچنین ویتامین B موجود در سویا، از ایجاد لکههای سیاه روی صورت که ناشی از پیری است، جلوگیری میکند.
برای برطرف شدن شکننده بودن ناخنها، مصرف انواع مواد حاوی یا مشتق شده از سویا با رساندن میزان زیادی پروتئین به بافت ناخن، بسیار مفید خواهد بود و مواد معدنی و پروتئینی موجود در دانههای آن میتواند در حفظ عفونتهای قارچی مفید بوده و باعث تقویت ناخنها شود.
دانه و عصاره سویا حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است که از خواص و فواید آن این است که از ریزش مو، خشک و شکننده شدن آن جلوگیری کرده و موها را سالم و براق نگه میدارد.
سرم و کرم هایی که حاوی عصاره و دانههای سویا هستند میتوانند به کاهش علائم آسیب خورشید روی پوست کمک کنند و با کاهش قرمزی، محافظت کننده پوست در برابر گرما باشند. همچنین مصرف محصولات حاوی عصاره سویا میتواند علاوه بر کمک به روشن شدن پوست و کاهش قرمزی ناشی از آفتاب سوختگی، سبب تقویت تولید کلاژن شود.
مرطوب کردن پوست سبب حفظ قابلیت ارتجاعی پوست شده و با اشعههای خورشید مبارزه میکند. استفاده از انواع کرم آبرسان، سرم آبرسان، کرم مرطوب کننده، تونر پاک کننده و فوم شستشوی صورت حاوی عصاره دانه سویا نیز میتواند به افزودن رطوبت لازم پوست کمک کند و برخی از شرایط پوستی را بهبود بخشد. زیرا سویا حاوی ویتامینهای مختلف از جمله ویتامین E است که میتواند سبب نرم و درخشندگی پوست گردد.
آیا تا به حال از ماسک سویا برای صورت خود استفاده کردهاید؟ آیا به خوبی میدانید که خواص و فواید دانه و عصاره سویا چیست و با آن آشنایی دارید؟ آیا میدانید که به کمک این دانه گیاهی میتوانید علائم پیری را به طور طبیعی کاهش دهید؟!
مصرف سویا به داشتن پوست و مویی زیبا کمک میکند. از سویا میتوان هم به عنوان ماسک صورت و هم به عنوان ماسک مو استفاده کرد. ما در ادامه این مقاله از وب سایت الارو طرز تهیه این دو نوع ماسک را به شما آموزش خواهیم داد.
سویا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳، ویتامینهای گروه B و فیبر است که در تقویت و تولید کلاژن، لطافت و درخشندگی پوست نقش مهمی دارد. برای از بین بردن بردن چروکهای پوستی و نرم و لطیف شدن پوست خود میتوانید مقداری دانه سویا را له کرده و با چند قطره آب مخلوط کنید تا ترکیبی خمیری و پوره مانند به دست آید. این ترکیب را به پوست زده و برای ۲۰ دقیقه بر روی پوست بگذارید و با تکرار این کار ۳ بار در هفته شاهد تاثیرات شگفتانگیز آن باشید.
برای تهیه این ماسک، مقداری سویا را کوبیده و کمی آب به آن اضافه کنید تا خمیری شکل شود. ماسک سویا را بر روی صورت خود بمالید و اجازه دهید به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی پوست صورتتان بماند. برای نتیجهگیری بهتر میتوانید در هفته سه بار این ماسک را برای صورت استفاده کنید تا از فواید سویا به طرز عجیبی شگفت زده شوید.
استفاده از انواع فرآورده های دانه سویا در کنار جو دو سر موثر است. این ماسک عصاره سویا و جو دوسر برای پوست های چرب مفید بوده و به خوبی میتواند سلولهای مرده پوست را از بین برده، چربی پوست را کنترل کند و در نهایت منجر به درخشندگی پوست گردد. برای تهیه و استفاده از این ماسک، ابتدا پوست خود را به خوبی تمیز کنید و سپس یک فنجان بلغور جو دو سر را با ۳ قاشق غذاخوری روغن سویا ترکیب کنید. حال مقداری آب به آن اضافه کنید تا شکل خمیری پیدا کند. ۱۵ دقیقه بعد پوست خود را با آب ولرم شستشو دهید.
ماسک شیر سویا ماسکی فوق العادهای برای آب رسانی پوست به خصوص پوست های خشک و حساس است. ماسک صورت شیر سویا خاصیت لایه برداری دارد و میتواند سلولهای مرده پوست را از بین ببرد. خواص و فواید عصاره سویا در این ماسک به طرز شگفتانگیزی چربی پوست شما را کنترل میکند و برای پوستهای خشک مفید است.
برای تهیه ماسک شیر سویا در ابتدا در یک فنجان شیر، سویا را به میزان یک قاشق چای خوری ریخته و اجازه دهید به مدت ۸ ساعت بماند. به خمیر به دست آمده یک قاشق چای خوری روغن بادام اضافه کنید و هم بزنید. اکنون با استفاده از یک پنبه، صورتتان را به ماسک آغشته کنید و بر روی صورت خود به صورت دورانی ماساژ دهید. در انتها صورتتان را با آب ولرم شستشو دهید.